dla studentów II stopnia WPiT AM
hej ludziska, no może coś się ruszy z ta pocztą, bo godzinę trzeba spędzić żeby sie dowiedzieć czegokolwiek! a powiedzcie mi? jakie widzicie szanse ze te pytania 'przykładowe' z przemysłówki się trafia? bo jak narazie to nauka wygląda marnie, a fajnie by było chociaż jeden zaliczyć;p
Offline
Jak już wspomniałem w innym wątku Piszemy na własnych kartkach więc sz.p. Jastrzębska może sobie wymyślić pytania na minutę przed rozpoczęciem egzaminu
Offline
Hej
Mam problem z kilkoma pytaniami z MOPu proszę o pomoc. Tam gdzie jest jedna odpowiedź to uważam, że taka jest prawidłowa. Proszę o skorygowanie w razie błędu.
Pozdrawiam
1. Laktodensymetr służy do pomiaru gęstości:
a. Mleka
2. Wzorem do oznaczenia gęstości względnej mleka będzie:
b. Woda
3. Areometr jest tym bardziej dokładny im:
a. Większa jest gęstość cieczy
b. Ma cieńszy trzpień
c. Ma większy zakres skali
d. Ma mniejszą bańkę
4. Gęstość mleka:
a. Maleje po rozwodnieniu
b. Rośnie ze wzrostem temperatury
c. Nie zależy od temperatury
d. Może być oznaczona pikometrycznie
5. Metoda biuretowa polega na oznaczeniu
a. Miareczkowym
6. Wskaźnikiem w metodzie formolowej jest:
a. Płyn Lugola
b. Błękit metylenowy
c. Fenoloftaleina
d. Błękit bromotymolowy
7. Wybierz fałszywe stwierdzenie
a. Zafałszowaniem jest obniżona wartość odżywcza produktu
b. Zafałszowaniem jest nadanie produktowi pozornych cech właściwej jakości
c. Każdy produkt wzbogacony w substancje dodatkowe jest produktem zafałszowanym
d. Przyczynom zafałszowań może być nieprawidłowa technologia produkcji
8. Metodą rozróżniania tłuszczów zwierzęcych od roślinnych może być
a. Oznaczenie zawartość wody w tłuszczu
b. Oznaczenie temperatury topnienia pochodnych tłuszczu
c. Oznaczenie zawartości azotu w próbce
d. Oznaczenie zawartości suchej masy
9. Płyn Lugola służy do wykrywania obecności
a. Mąki w śmietanie
10. Błękit bromotymolowy służy do wykrywania.
a. Dodatku węglanu sodu do mleka
11. Dodatek Tworogu do śmietany można wykryć.
a. za pomocą wrzącej wody
12. Roztwory Carreza I i II
d. Nie powodują strat cukrów redukcyjnych
13. Wskaźnikiem w metodzie Lane-Eynona jest:
b. Błękit metylenowy
14. Metoda Fehlinga polega na:
c. Redukcji jonów miedzi w środowisku kwaśnym
15. W skład płynu Lugola wchodzi
a) Jod (J2), jodek potasu (KJ)
16. Zafałszowanie mleka substancjami alkalizującymi wykazuje się w celu:
a. Zwiększania gęstości mleka
b. Obniżenia gęstości mleka
c. Podwyższenie pH
d. Obniżenie pH
17. Mąkę w śmietanie wykryjemy za pomocą
d. Roztworu jodu
Offline